Υπερυψωμένα παρτέρια κήπου

del.icio.usdiggRedditYahooMyWebFurl

rating: +1+x

Εισαγωγή

300px-28145210_f950965221.jpg

Εάν η απόδοση του κήπου σας είναι απογοητευτική ή εάν έχετε μόνο ένα μικρό χώρο αφιερωμένο στην κηπουρική, η κατασκευή ενός υπερυψωμένου παρτεριού μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα σας. Τα υπερυψωμένα παρτέρια είναι εξαιρετικά εύκολο να κατασκευαστούν. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα λαχανικά και τα λουλούδια σας επειδή στην ουσία παρέχουν μεγαλύτερο όγκο υποστρώματος θρέψης δίνοντας έτσι την απαραίτητη ώθηση στα φυτά σας να αναπτυχθούν και να ακμάσουν.

Βήματα

  • Φανταστείτε και σχεδιάστε έπειτα τη μορφή του παρτεριού σας. Ευτυχώς, ένα υπερυψωμένο παρτέρι δεν απαιτεί πολλά Είναι μια μορφή καλουπιού ανοικτό από την επάνω και την κάτω όψη, ενώ μπορείτε να το κάνετε σε οποιαδήποτε μορφή θέλετε.
200px-Raised_bed_651.jpg

* Αφού σχεδιάσετε το σχήμα που θέλετε να έχει το παρτέρι σας και σημειώσετε τις διαστάσεις των πλευρών του, θα είστε πλέον σε θέση να υπολογίσετε και την ποσότητα των υλικών που θα χρειαστείτε για την κατασκευή του.
* Αποφασίστε τί υλικό θα χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή του παρτεριού σας.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλο, πλαστικό, συνθετικό ξύλο, τούβλα, πέτρες, ή διάφορα άλλα υλικά. Εντούτοις, η χρησιμοποίηση ξύλου είναι γενικά η ευκολότερη και αποδοτικότερη μέθοδος. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην κατασκευή παρτεριού από ξύλο..
* Συγκεντρώστε τα υλικά που θα σας χρειαστούν. Ένας πλήρης κατάλογος υλικών βρίσκεται στο τέλος του άρθρου. Κόψτε τα ξύλα σας στα επιθυμητά μήκη, όπως τα έχετε σχεδιάσει στο σχέδιο σας. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας είναι ότι το πλάτος των ξύλων, άρα και το ύψος του παρτεριού θα πρέπει να είναι όχι λιγότερο από 30cm. Aν τα ξύλα σας έχουν μικρότερο πλάτος, μπορείτε να βάλετε δύο ή και περισσότερα το ένα πάνω στο άλλο.
* Ενώστε τα ξύλα σας στο επιθυμητό σχήμα. Εδώ να πούμε ότι μπορείτε να κόβετε τις άκρες των ξύλων με κλίση τέτοια ώστε να μπορούν να ενώνονται καλύτερα μεταξύ τους.. Κατόπιν, μπορείτε απλά να καρφώσετε ή να βιδώσετε τις πλευρές σας στις γωνίες. Φροντίστε οι ενώσεις των πλευρών να είναι αρκετά σταθερές ώστε να αντέχουν την πιέση του χώματος που θα γεμίσει το παρτέρι.Κόψτε ένα κομμάτι του πλαστικού κηπουρικής ή του χαλιού ζιζανίων που εγκαθιστά ως ίχνος στο αυξημένο κρεβάτι σας. Με να βάλετε ένα εμπόδιο κάτω από πρώτα, θα μειώσετε σημαντικά το ποσό ζιζανίων που θα αυξηθεί στο κρεβάτι σας.

200px-Planting_bed2_148.jpg

* Τοποθετήστε το καλούπι του παρτεριού στο κατάλληλο σημείο του κήπου σας.. Σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει μια θέση με άφθονη ηλιοφάνεια. Θυμηθείτε, ότι το παρτέρι από την στιγμή που θα κατασκευαστεί δεν θα είναι πλέον δυνατόν να μετακινηθεί γι αυτό διαλέξτε από πριν την καλύτερη δυνατή θέση.
* Μόλις τοποθετείστε το καλούπι σας στη μόνιμη θέση του, γεμίστε το με χώμα. Προσθέστε κάποιο είδους λίπασμα στο κατώτερο στρώμα του παρτεριού και έπειτα χώμα αναμεμειγμένο με φυτικό υπόστρωμα. Συμβουλευτείτε κάποιο γεωπόνο για το τι ακριβώς θα χρησιμοποιήσετε στο μίγμα σας για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
* Αποφασίστε τι θέλετε να φυτέψετε στο παρτέρι σας! Άλλοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν λουλούδια ενώ άλλοι προτιμούν να καλλιεργήσουν λαχανικά. Οι επιλογές είναι σχεδόν απεριόριστες. Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά , τα υπερυψωμένα παρτέρια είναι άριστες επιλογές για τις πράσινα σαλάτας, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα ραδίκια, τα τεύτλα, και άλλα.

Συμβουλές

200px-Round_bed_939.jpg

* Να είστε δημιουργικός κατά την κατασκευή του παρτεριού φύτευσης σας. Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα μεγάλο παρτέρι από την ξυλεία παλιοπραμάτων, έτσι ώστε να μήν έχετε τον φόβο του κόστους και να πειραματιστείτε ελύθερα.. Τα υπερυψωμένα παρτέρια είναι αρκετά χρήσιμα και εξαιρετικά προσιτά.
* Για να χτίσετε ένα μικροσκοπικό θερμοκήπιο, προσθέστε αψίδες στο παρτέρι σας χρησιμοποιώντας σίδερα οικοδομής. Βάλτε μια αψίδα κάθε 2 μέτρα περίπου. Κατόπιν αγοράστε ένα κομμάτι πλαστικού κάλυψης θερμοκηπίων, απλώστε το πάνω από τις αψίδες, και παραχώστε το με χώμα στις άκρες.Θα έχετε ένα μίνι θερμοκήπιο για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας όλες τις εποχές του χρόνου.
* Ποτίζετε τα παρτέρια σας συχνά. Επειδή είναι επάνω από το έδαφος, τα παρτέρια δεν έχουν την ίδια κατακράτηση νερού όπως αν καλλιεργούσατε στο χώμα.
* Διακοσμήστε το παρτέρι σας ή ακόμα και φωτίστε το τονίζοντας το, κάνοντας το έτσι το κεντρικό σημείο του κήπου σας.
* Φροντίστε το παρτέρι σας να μην ξεπερνά τα 1,5 μέτρο σε πλάτος αν έχετε πρόσβαση σε αυτό μόνο από την μία μεριά και τα 3 μέτρα αν έχετε πρόσβαση και από τις δύο μεριές. Έτσι δεν θα χρειάζεται να πατάτε μέσα σε αυτό καθώς δουλεύετε.

Τι θα χρειαστείτε

* Ξύλινες σανίδες ή κορμούς με μήκος τουλάχιστον στο μήκος που σχεδιάζετε να φτιάξετε το παρτέρι σας
* Καρφιά ή βίδες
* Σφυρί ή κατσαβίδι
* Λίπασμα
* Χώμα
* Σπόρους ή μοσχεύματα λαχανικών ή λουλουδιών
* Φτυάρι
* Τσουγκράνα
* Σίδερα οικοδομής και πλαστικό θερμοκηπίων (προαιρετικό)

Το άρθρο είναι ελεύθερη μετάφραση του αντίστοιχου του αγγλικού από το WikiHow

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.