Orbiter

del.icio.usdiggRedditYahooMyWebFurl

rating: 0+x

Εισαγωγή

Όσοι από σας είστε παθιασμένοι με το διάστημα και τις διαστημικές πτήσεις και τυχαίνει να παίζετε pc games, θα θυμάστε σίγουρα το MS Space Simulator που είχε κυκλοφορήσει η Microsoft πριν κάμποσα χρόνια. Το συγκεκριμένο παιχνίδι προσομοίωνε αρκετά ρεαλιστικά τις πτήσεις στο διάστημα και σου έδινε την δινατότητα να πάρεις την θέση του αστροναύτη και να πιλοτάρεις διαστημικά σκάφη.

thumb53.jpg

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και δυστυχώς ο συγκεκριμένος τομέας προσομοίωσης δεν έτυχε την αντιμετώπιση που απολάμβαναν άλλου είδους games. Έτσι πέρα από τον παραπάνω τίτλο, ελάχιστους άλλους έχει να επιδείξει το είδος. Ευτυχώς για εμάς, τους θιασώτες του διαστήματος, υπάρχει μια φωτεινή εξέρεση. Το Orbiter !

Τι είναι

thumb73.jpg

To Orbiter είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν χρόνια, πίσω στο 2000 από τον Martin Schweiger και διατίθεται δωρεάν σε όλους τους φίλους του διαστηματος. Μολονότι το Orbiter δεν είναι ένα Open Sourcε project, η ανοικτή αρχιτεκτονική του ενθαρήνει την παραπάνω βελτιωση του. Ετσι αισίως έχουμε φτάσει στην έκδοση 2006 ενώ στο internet κυκλοφορούν χιλιάδες addons που προσθέτουν στον τίτλο, όπως νέα σκαφη, σενάρια , βελτιωμένα γραφικά και ήχο και πολλά άλλα.

Ας περάσουμε όμως στο ψητό. Τι ακριβώς είναι το Orbiter; Θα ξεκινήσουμε με το τι δεν είναι. Το Orbiter δεν είναι ένα ακόμα space shooter. Δεν προκειτε να πυροβολήσετε κανένα ούτε θα βρείτε καποιου είδους high score. Αν ψάχνετε για κατι τέτοιο καλύτερα να κοιταξετε κάπου αλλού. To Orbiter είναι ένας ακριβής προσομοιωτής του ηλιακού μας συστήματος και των διαστημικών πτήσεων που μπορούν να γίνουν σε αυτό. Στο Orbiter προσομοιώνοντε με μεγάλη επιτυχία και λεπτομέρεια οι νευτώνιες δυναμεις που επικρατούν τόσο στην γήηνη ατμόσφαιρα όσο και έξω από αυτήν στο αχανές διαστημα. Επίσης εξομοιόνωντε πολλά ιστορικά διαστημικά σκάφη και οι αποστολές τους (από τις θρυλικές αποστολές των Apollo έως τις αποστολές του διαστημικού λεοφορείου Atlantis) αλλά και άλλα που δεν υπάρχουν ακόμα αλλά ανοικουν στο κοντινό μας μέλλον. Τα τελευταία είναι ακρως απαραίτητα αν θέλουμε να επισκεπτούμε μακρινούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος οι οποίοι δεν είναι προσεγγύσιμοι από τα σκάφη που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος μέχρι τώρα.

Σας προειδοποιούμε ότι το Orbiter μπορεί να γίνει τόσο σύνθετο όσο εσεις θέλετε και όσο επιζητάτε την αληθοφάνεια και την ακριβή προσομοίωση τόσο να περιμένετε πολλή σφιχτή καμπύλη εκμάθησης. Να φανταστείτε ότι υπάρχει addon και σενάρια που προσομοιώνουν ακριβώς τις αποστολές των Appolo, με όλες τις διαδικασίες που ακολουθούσαν οι αστροναυτες και με ένα πινακά οργάνων και χειρηστηριών τόσο σύνθετο που θα σας πιάσει ζάλη. Τοσο έχει προσεχθεί η λεπτομέρεια που έχει προσομοιωθεί ακόμα και ο υπολογιστής που υπηρχε σε αυτά τα σκάφη. Όσοι έχετε δει την ταινία Apollo 13 θα καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Γραφικά - Ήχος - Χειρισμός

thumb64.jpg

Τα γραφικά του Orbiter είναι πάρα πολύ λεπτομερή ενώ μπορείτε να τα βελτιώνετε και άλλο κατεβάζοντας textures πλανητών με μεγαλύτερη λεπτομέρια. Ηχος στον αρχικό τίτλο δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ενα καταπληκτικό addon, το OrbiterSound30, το οποίο προσθέτει καταπληκτικούς ήχους όπως χαρακτηριστηκούς ηχους του πιλοτηρίου, ομιλιες επικοινωνίας με το κεντρο ελεγχου, ήχους της καυσης των κινητήρων ακόμα και mp3 μουσικής οταν βρισκεστε σε κάμερα έξω απο το σκαφος σας. Η εγκατάσταση του είναι πολλή απλή αφου απλά αποσυμπιέζετε το zip αρχείο που έχετε κάνει download σε ένα φάκελο της επιλογής σας (δεν επιρεάζει κανένα άλλο μέρος του δίσκου σας ούτε και το μητρώο των windows) και είναι αρκετα μικρή. Το αρχικο αρχείο εγκατάστασης που θα κατεβάσετε είναι μολις 60ΜΒ!. Βέβαια όσο προσθέτετε addons, η εγκατάσταση σας θα μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτη τη στιγμη ο γράφων έχει ένα φάκελο που φτάνει στα 800ΜΒ και όλο αυξάνεται :). To Orbiter επίσης να πούμε ότι είναι εκπληκτικά σταθερό κάτι που δεν περιμένει κανείς από ένα δωρεάν λογισμικό και με τοσο καλά χαρακτηρηστικά.

Κλείνοντας να πούμε ότι το Orbiter είναι ένα “must have” για όλους τους θιασώτες του διαστήματος και των διαστημικών πτήσεων, αλλά μπορεί να φανεί πολύ χρήσημο και σαν εκπαιδευτικό εργαλείο στα σχολεία.

Ενδιαφέροντα links

  • Orbiter Download Κατεβάστε το Orbiter και τα βασικά addons του.
  • OrbiterSound 30 Το addon που προσθετει ήχο στο προγραμμα (απαραίτητο να το έχετε.Προσθέτει πολύ στον τίτλο)
  • Orbit Hangar Εκατοντάδες addons χωρισμένα σε κατηγορίες.
  • Orbiter Wiki Wiki για το Orbiter.
  • Project Appolo Αν θέλετε να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία των αποστολων Apollo επισκεπτείτε αυτό το site.
  • Orbiter - Wikipedia Το Orbiter στην Wikipedia.
  • Official Site Το επίσημο site του Orbiter.
  • Go Play in Space Ενα καταπληκτικό e-book 180 σελίδων που θα σας βάλει πολύ ευχάριστα στον κόσμο του Orbiter (Αγγλικά)
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.